လက္တေလာေမာင္ေ၀ယံ၁ေယာက္

ေသေလာက္ေအာင္ အလုပ္မ်ားေနပါတယ္
အလုပ္သစ္ ေနရာသစ္မွာ ဟိုတယ္အသစ္၁လံုးမွာလုပ္ေနပါတယ္
ဟိုတယ္ကအခုမွစဖြင့္မွာပါ လူေရာ ဦးေနွာက္ပါေခ်ာင္က်ေနပါတယ္
မီးဖုိေခ်ာင္ကိုေဆာက္လက္စကေနစျပီး ဟင္းခ်က္လို႔ရေအာင္အထိ
သုညကေနစျပီးလုပ္ေနရတာပါ က်ေနာ့္ရဲ့ ပထမဆံုးအေတြ႔အၾကံဳပါ
ဘေလာက္ေတြလည္း မဖတ္နိုင္ပါဘူး တေန႔ ၁၅နာရီ အလုပ္ထဲမွာပါ
အားရင္အားသလိုေရးသြားပါ့မယ္ အင္တာနက္ရတာမၾကာေသးပါဘူး
လာလည္တာေက်းဇူးတင္ပါတယ္....အိမ္မလည္ျဖစ္တာကိုလည္းခြင့္လႊတ္ပါ
တကယ့္တကယ္မအားလို႔ပါ ေက်းဇူးအမ်ားၾကီးတင္ပါတယ္.......

Tuesday, April 28, 2009

ဒီလိုဒီလို

အကိုအမေတြခင္ဗ်ားး ဟီးးးးး က်ေနာ္ေမာင္ေ၀ယံ ေပါက္ကရ ေတြတင္မိတာခြင့္လြတ္ပါဗ်ာ
က်ေနာ္ဒီရက္ပိုင္း အလုပ္မွာ လူပိေနလို႔(ဟိုတယ္မွာလူျပည့္)ေနလို႔ ဘေလာက္မေရးနိုင္ပါ
အကိုအမတို႔ကိုဧည့္၀တ္မေက်တာ ရွိရင္ ခြင့္လြတ္ပါ က်ေနာ္ လာမလည္တာကိုလည္းခြင့္လြတ္ပါ
ဘယ္လိုမွမတတ္သာလို႔ပါ ဧည့္သည္ေတြက သမဆိုင္ထက္ေတာင္မ်ားေနပါတယ္
အလွဴလိုလာစားေနတာပါ ပင္ပန္းလို႔ ဘာမွမလုပ္နိုင္ပါဘူး ဘာမွလည္းမလုပ္ခ်င္ပါဘူး
ပိေနတဲ့လူေတြ ျပန္သြားရင္ ျပန္လာခဲ့ပါမယ္ နွဴတ္ဆက္ပါတယ္ ၁ရက္ ၂ရက္ေလာက္
ခြင့္ေပးပါ :D

Saturday, April 25, 2009

Laksa Paste


ကဲ Laksa Paste ေလး အိမ္မွာခ်က္ရေအာင္
၀ယ္လို႔ေတာ့ရတာေပါ့ေလ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္လုပ္တာ ပိုသေဘာက်တယ္
အရသာ ကိုယ့္စိတ္ၾကိဳက္ျပင္နိုင္တယ္
Laksa Paste
ၾကက္သြန္နီ ၅၀ဂရမ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃၀ ဂရမ္
ငပိ ၅ ဂရမ္
နႏြင္းမွဳန္႔ ၅ဂရမ္
မက်ည္းနွစ္ ၃ဂရမ္
ပုဇြန္ေျခာက္ ၅ဂရမ္(ေရစိမ္ထားပါ)
ဂ်င္း ၅၀ဂရမ္
စပါးလင္ ၈၀ဂရမ္
ပဒဲေကာ ၅၀ ဂရမ္
ငရုတ္သီးအနီ ၂၀ဂရမ္
ဆီ ၁၅၀ဂရမ္

ပါတဲ့ပစၥည္းေတြကို Blender ထဲထည့္လို႔ ေရာ ၾကိတ္ပါ
ဆီနည္းနည္းထည့္ပါ Blender မနာေအာင္
ျပီးရင္ အနွစ္ျဖစ္သြားပါမယ္
အဲ့ဒီ့အနွစ္ကို ဆီသတ္ပါ ငရုတ္သီးငပိခ်က္ ခ်က္သလိုမ်ိဳး မီးေအးေအးနဲ႔
အနံေပ်ာက္ျပီး ေမႊးလာရင္ မီးဖိုေပၚကေနခ်ပါ
အေအးခံထားျပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာ သိမ္းထားနိုင္ပါတယ္
ငရုတ္သီးငပိခ်က္လိုမိ်ဳးစားနိုင္ပါတယ္

Friday, April 24, 2009

စင္ကာပူက လာလည္သူမ်ားအတြက္









































Laksa က စင္ကာပူရဲ့နာမည္ၾကီးေခါက္ဆြဲ၁မ်ိဳးပါပဲ
အုန္းနို႔ေခါက္ဆြဲနဲ႔ဆင္ပါတယ္ ပုဇြန္သံုးျပီးခ်က္တာပါ
Laksa ခ်က္ဖို႔ Laksa Paste လိုပါတယ္ Laksa နဲ႔ဆင္တာက
မေလးက curry mee ပါ သူလည္းအုန္းနို႔နဲ႔ငါးနဲ႔ သံုးျပီးခ်က္တာပါပဲ
က်ေနာ္ေတာ့ အုန္းနို႔ေခါက္ဆြဲ လြမ္းရင္ အဲ့တာစားတာပဲ
အုန္းနို႔ေခါက္ဆြဲစားဖိုု႔ ပဲမွဳန္႔မွမရွိတာေလ ပဲအစိမ္း နဲ႔ခ်က္ရေအာင္လည္း
Kitchen ထဲမွာအခ်ိန္မရွိဘူးေလ အဲ့တာ အလြမ္းေျပ ဒါေလးပဲစားရတာေပါ့ :D
စကားေတြရပ္ျပီး အလုပ္ေတြစလိုက္ရေအာင္

လိုအပ္တာေတြက

  • Udon Noodle(Laksa ေခါက္ဆြဲက Udon နဲ႔တူပါတယ္ နန္းလံုးပံုစံမ်ိဳး)
  • အုန္းနို႔ ၁၅၀ဂရမ္
  • ပုဇြန္ ၃၀၀ ဂရမ္(အသားသီးသန္႔)
  • ပဲျပားေၾကာ္ အတံုးေလးမ်ား အနည္းငယ္
  • ၾကက္ဥျပဳတ္ ၁လံုး
  • ၾကက္သားျပဳတ္ရည္ လီတာ၀က္
  • ငံျပာရည္ စားပြဲဇြန္း ၁ဇြန္း
  • အရသာမွဳန္႔ အနည္းငယ္
  • ပဲပင္ေပါက္ အနည္းငယ္(ေရေႏြးေဖ်ာ)
  • သံပုရာရည္ လက္ဘက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ေရွာက္ရြက္ အနည္းငယ္ ၃ရြက္ခန္႔
  • Laksa Paste စားပြဲဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ဟင္းခ်က္ဆီ စားပြဲဇြန္း ၃ဇြန္း

ျပဳလုပ္ပံု
ပထမဆံုး ေခါက္ဆြဲကိုအရင္ျပဳတ္ပါ ဆီအနည္းငယ္ထည့္ပါမကပ္ေစရန္
ေခါက္ဆြဲနူးလာလွ်င္ ဇကာထဲတြင္ဆယ္၍ေရစစ္ထားပါ ခဏဖယ္ထားပါ
အိုး၁လံုးတြင္ Laksa Paste ကိုဆီသတ္ပါ အနည္းငယ္ညိဳလာလွ်င္ ေရွာက္ရြက္ထည့္ပါ
အုန္းနို႔နွင့္သံပုရာရည္ ထည့္ပါ မီးေအးေအးနွင့္ေမႊးလာသည္အထိေမႊေပးပါ
ပုဇြန္မ်ားကိုထည့္၍ဆီသတ္ပါ ပုဇြန္အေရာင္ရလာသည္အထိေစာင့္ပါ
ပုဇြန္မ်ားအေရာင္ ရလာလွ်င္ ၾကက္ျပဳတ္ေရထည့္ပါ မီးေအးေအးနွင့္တည္ပါ
ဆူလာလွ်င္ အျမဳပ္မ်ား အေပၚဆီမ်ားကိုဖယ္ေပးပါ အရသာေကာင္းမြန္ေစရန္
မိနစ္ ၂၀ ခန္႔တည္ျပီူလွ်င္ အရသာထည့္ပါ အေပါ့အငန္ျမည္းၾကည့္ပါ
အရသာ အေနေတာ္လွ်င္ သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ ေခါက္ဆြဲကို ပန္းကန္ထဲထည့္ပါ
ပဲပင္ေပါက္ေရေႏြးေဖ်ာ ၾကက္ဥျပဳတ္ ပုဇြန္တို႔ကိုေသခ်ာျပင္ဆင္ျပီး စားနိုင္ပါျပီ
က်ေနာ္ နမူနာျပထားတာ ၾကက္သားနဲ႔ပါ ပန္းကန္ကလည္းေသးပါတယ္
ကိုယ္ပံုစံနဲ႔ကိုယ္ျပင္ဆင္နိုင္ပါတယ္ ပဲသီးကိုၾကိဳက္ရင္ထည့္နိုင္ပါတယ္
Laksa Paste ခ်က္နည္းကို ေနာက္မွာေရးေပးထားပါတယ္
ဆိုင္ေတြမွာ အလြယ္တကူ၀ယ္နိုင္ပါတယ္ အိမ္မွာလုပ္ျပီးေရခဲေသတၱာထဲသိမ္းထားလို႔ရပါတယ္

မေလးတို႔ဟူးေၾကာ္(Tofu Goreng)


မေလးနာမည္ကိုလူပိုသိပါတယ္ အင္ဒိုနီးရွားကေနဆင္းသက္လာတဲ့ အစားအစာ၁ခုပါပဲ
က်ေနာ္လည္း ခုတေလာ စာမေရး အကိုအမေတြကိုလိုက္မနွတ္ဆက္နိုင္တာၾကာပါျပီ
ခုေတာ့ အားမရွိတဲ့ၾကားကေန ၁ခုေရးလိုက္ပါတယ္ တို႔ဟူးေၾကာ္ေလးပါ
က်ေနာ္အေရွ႔မွာေရးခဲ့တဲ့ Peanut Sauce ေလးနဲ႔တြဲစားမယ္ဆိုလည္းလိုက္ပါတယ္
အင္ဒိုနီးရွားေတြကေတာ့ အဲလိုစားတယ္ဗ် တို႔ဟူးဆိုေပမယ့္ အမွန္ေတာ့ ပဲျပားပါပဲ Bean curds
သူတို႔ကေတာ့ တို႔ဟူးလို႔ေခၚတာေပါ့ က်ေနာ္တို႔သုတ္စားတဲ့တို႔ဟူးလိုမ်ိဳးေတာ့မဟုတ္ဘူး
ေျပာရင္းနဲ႔တို႔ဟူးသုတ္ေတာင္စားခ်င္လာျပီ ထားပါေလ ကဲခ်က္ပါျပီ စျပီးေတာ
စကားမစပ္ သူက ပဲျပားအစာသြပ္လိုပါပဲ concept ခ်င္းေတာ့ အတူတူပါပဲ နိုင္ငံမတူလို႔
လုပ္ပံုလုပ္နည္းကြာသြားတာပါပဲ့
လိုအပ္တာ

  • ပဲျပား ၁တံုး(၂ျခမ္းျခမ္းပါ)
  • သခြားသီး အနည္းငယ္(ပါးပါးလွီး)
  • ေဂၚဖီထုတ္ အနည္းငယ္(ပါးပါးလွီး)
အခ်ဥ္အတြက္
  • ငရုတ္သီးစိမ္း အနည္းငယ္(ဒါးျပားရိုက္ ပါးပါးလွီး)
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ အနည္းငယ္(ဒါးျပားရိုက္ ပါးပါးလွီး)
  • ပဲငံျပာရည္ စားပြဲဇြန္း ၃ဇြန္း(Shouyu ကိုညႊန္းပါတယ္က်ေနာ္ကေတာ့)
  • သံပုရာရည္ စားပြဲဇြန္း ၁ဇြန္းခြဲ (၂ဆ ၁ဆ)
  • နံနံပင္ အနည္းငယ္နွတ္နွတ္စဥ္း
  • အရသာမွဳန္႔ အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု
လြယ္ပါတယ္ ေတာ္ေတာ့္ကိုလြယ္တာပါ
ပဲျပားကို ဆီပူပူမွာ ေၾကာ္ပါ ဆီက ပဲျပားနစ္ရပါမယ္
အေပၚယံေက်ာတင္းျပီး အေရာင္ရလာျပီက်က္လာျပီဆို ရပါျပီ
ပဲျပားကို ဆယ္လိုက္ပါ
အနည္းငယ္ေအးေအာင္ေစာင့္ေပးပါ
အလယ္ကေနခြဲလိုက္ပါ သခြားသီးနဲ႔
ေဂၚဖီထုတ္ကိုအစာသြပ္ပါ
အေပၚက ငရုတ္သီးအနီကေတာ့ က်ေနာ္တို႔ အလွဆင္ထားတာပါ
အခ်ဥ္ေလးနဲ႔တို႔ျပီးစား ေတာ္ေတာ္ေကာင္းပါတယ္ သံုးေဆာင္ၾကပါဗ်ာ

Tuesday, April 21, 2009

ျပံဳးရုံေလးျပံဳးေပးပါ



အၾကံကုန္ေတာ့ဆားခ်က္တာပါ ဟင္းခ်က္နည္းစဥ္းစားမရလို႔ က်ေနာ္လုပ္တဲ့ decoration ေလေတြတင္လိုက္တာပါ အကိုအမေတြ ျပံဳးရံုေလးျပံဳးေပးပါ မရီပါနဲ႔ေနာ္အဟီး

Monday, April 20, 2009

ခ်င္းမိုင္ၾကက္သားသုတ္


ကဲ ခ်င္းမိုင္ရဲ့ သေကၤတ ၁ခု ပဲဗ် သူတို႔ေတာ္ေတာ္ၾကိဳက္ၾကတယ္
ဒီမွာလည္းေတာ္ေတာ္ေရာင္းေကာင္းတယ္ Larb Gai တဲ့
ၾကက္သားကိုၾကိတ္(စဥ္းေကာ) သုတ္ထားတာပါ
စားလို႔ေကာင္းပါတယ္ ခံတြင္းျမိန္တယ္ဗ် လုပ္စားၾကည့္
လိုအပ္တာေတြ

  • ၾကက္သား(ၾကိတ္သား မရွိလွ်င္နုတ္နုတ္စဥ္းပါ ရင္ပံုသားပိုေကာင္းပါတယ္)
  • ၾကက္သြန္နီ(နုတ္နုတ္စဥ္း) အနည္းငယ္
  • စပါးလင္ နုတ္နုတ္စဥ္း ၁ပင္
  • ပဒဲေကာ(galangal) အနည္းငယ္ မ်ားလွ်င္ခါးသည္
  • ၾကက္သြန္ျမိတ္(ပါးပါးလွီး) ၂ပင္ခန္႔
  • ေရွက္ရြက္(ပါးပါးလွီး) အနည္းငယ္
  • ပူစီနံ(mint) အနည္းငယ္
  • သံပုရာရည္ စားပြဲဇြန္း၂ဇြန္း
  • သၾကား လက္ဘက္ရည္ဇြန္း၁ဇြန္း
  • ငံျပာရည္ စားပြဲဇြန္း ၁ဇြန္းခြဲ
  • ေကာက္ညွင္းဆန္ေလွာ္မွုန္႔ အနည္းငယ္
  • ငရုတ္သီးမွဳန္႔ အနည္းငယ္
  • နံနံပင္ အနည္းငယ္(အလွဆင္ရန္နွင့္သုတ္ရန္)
သုတ္တာကေတာ့လြယ္ပါတယ္ အရသာနွံေအာင္နယ္လိုက္ရံုပါပဲ
စားၾကည့္ေနာ္ အိမ္မွာ

နွတ္ဆက္ျခင္း

မဂၤလာပါခင္ဗ်ာ နညိးနည္းလွ်ာရွည္ပါရေစ
က်ေနာ္ေမာင္ေ၀ယံ၁ေယာက္ နွစ္သစ္ကူးျပီးကတည္းက
Blog ေရးတာကိုခဏနားရပါတယ္ ဘာလို႔လည္းဆိုေတာ့
က်ေနာ္တို႔ မီးဖုိေဆာင္မွာလုပ္တဲ့လူေတြရဲ့ဘ၀က သနားဖို႔ေကာင္းပါတယ္
အိမ္ေတြမွာလို ေစ်း၀ယ္ ခ်က္ျပဳတ္ ရံုနဲ႔မျပီးပါဘူး
မဆီမဆိုင္အလုပ္ေတြလည္းလုပ္ရပါတယ္
ဥပမာဆို မီးဖိုေဆာင္မွာရွိတဲ့ စားဖိုခ်ဳပ္မွဴးၾကီး (Executive Chef :D)
ဒုတိယ စားဖိုခ်ဳပ္မွဴးၾကီး(Executive Sous Chef) ေတြ ခိုင္းတာေတြလုပ္ရပါတယ္
စားဖိုခ်ဳပ္မွဴးၾကီးရဲ့ မီးဖိုေခ်ာင္ လမ္းစဥ္ ၇ ရပ္(HACCP) ကိုလိုက္နာရပါတယ္
ဟင္းခ်က္ရာမွာ သန္႔ရွင္းမွဳ ရွိ မရွိ
စည္းမ်ဥ္းစည္းကမ္းေတြနဲ႔ ညီ မညီ
စတာေတြကို ေရွာင္တခင္၀င္ေရာက္စစ္ေဆးမွဳေတြကို
ပိပိရိရိ လိမ္ေပးရပါတယ္ :D ေပါက္ကရေတြေလ်ာက္ေျပာေနတာပါ
စိတ္မဆိုးပါနဲ႔ ခုတေလာမွာ စစ္ေဆးေရး၀င္ပါတယ္
က်ေနာ္တို႔ေတြခ်က္ျပဳတ္တာဟာ
သူတို႔ရဲ့စည္းကမ္းေတြကို လိုက္လိုက္နာနာ နဲ႔ခ်က္ျပဳတ္တာလား
ေပါက္ကရေတြ ေလ်ာက္လုပ္ေနတာလား စစ္တာပါ :D
ဟင္းခ်က္တဲ့ အပူခ်ိန္ေတြ (Cooking Temperature)
ေကႊၽးေမႊးတဲ့အခ်ိန္မွာရွိတဲ့ ဟင္းပြဲအပူခ်ိန္(Serving Temperature)
မီးဖိုေခ်ာင္သန္႔ရွင္းေရး (Kitchen Cleaning)
ေရခဲေသတၱာမ်ားသန္႔ရွင္းေရး(Chillers Cleaning)
တစ္ကုိယ္ေရသန္႔ရွင္းေရး(Personal Hygiene)
ဟင္းပြဲမ်ားအပူခ်ိန္မွတ္တမ္း(Temperature records)
စည္းမ်ဥ္းစည္းကမ္းေတြ အလြတ္ရမရ စံုေနေအာင္စစ္တာပါ
က်ေနာ္တို႔မွာခ်က္ျပဳတ္ေရးသာမက
အဲ့ဒီ့ စစ္ေဆးေရးအတြက္ပါ ျပင္ဆင္ေနရတဲ့အတြက္
ေမာင္ေ၀ယံ Blog စာမ်က္နွာေပၚတတ္မလာနိုင္ျဖစ္တာပါ
ဟင္းခ်က္နည္းမေရးခင္ အကို အမ မ်ားကို အရင္ရွင္းျပတာပါ :D
ေပါက္ကရေတြလည္း ေရးခ်င္တာပါတာေပါ့ေနာ္ အဟီး

အညႊန္း
Executive Chef=စားဖိုမွဴးၾကီး kitchen ထဲတြင္သူ႔ထက္ၾကီးသည္မွာဆင္ပဲရွိသည္
Executive Sous Chef=လက္ေထာက္စားဖိုမွဴးၾကီး
HACCP=Hazard Analysis Critical Control Points
(အစားအစာ သန္႔ရွင္းလံုျခံဳေစရန္ထိန္းသိမ္းရသည့္အခ်က္မ်ား)
Cooking Temperature=75'C and above
Serving Temperature=63'C
Chillers=စားေသာက္ဆိုင္သံုးေရခဲေသတၱာမ်ား
Personal Hygiene=တစ္ကိုယ္ေရသန္႔ရွင္းမွဴ
Temperature Records=က်ေနာ္တို႔ခ်က္တဲ့ဟင္းပြဲမ်ား၏အပူခ်ိန္
(ရွဴပ္ေနတာပဲ သိလား ေခါင္းကိုမူးေရာ :D)

Friday, April 17, 2009

ေရႊၾကည္


ေရႊၾကည္ထိုးၾကမယ္ေလ မေကာင္းဘူးလား ဒူဘိုင္းမွာ မ်က္နွာရခဲ့တဲ့ျမန္မာ့အခ်ိဳပြဲေတြပါဗ်ာ
က်ေနာ့္ဆရာ ကိုထူးကိုေသခ်ာေမးထားတာ တိတိက်က်
လုပ္နည္းေလး က်ေနာ္က မုန္႔ဖုတ္တာေသခ်ာမသိေတာ့ :D
ေရႊၾကည္အတြက္လိုတာက

  • ေရႊၾကည္မွဳန္႔(ွSemolina flourအဂၤလိပ္လို) ၁ကီလို
  • ႏြားနို႔ ၂.၅ကီလို(လီတာ)
  • အုန္းနို႔ ၃၀၀ ဂရမ္(ၾကိဳက္လ်ွင္ ၄၀၀)
  • သၾကား ၉၀၀ဂရမ္
  • ေထာပတ္ ၂ကီလို
  • စပ်စ္ေျခာက္ ၅၀၀ဂရမ္
  • သီဟို၌ေစ့ ၁ကီလို
  • ဆား အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု
ေရႊၾကည္ကိုေလွာ္ပါ(Roastလွ်င္လည္းရပါသည္)
အိုး၁လံုးတြင္ ႏြားနို႔ အုန္းနို႔ သၾကားေထာပတ္ တို႔ကိုေရာက်ိဳပါ
ထို႔ေနာက္ ေရႊၾကည္မွဳန္႔ကိုထည့္ပါ ပ်စ္လာပါမည္
ပ်စ္လာလွ်င္ စပ်စ္ေျခာက္ သီဟို၌ေစ့ထည့္ပါ
ဘမ္း ၁ဘမ္းတြင္ထည့္၍ ၁၅မိနစ္ မိနစ္၂၀ခန္႔ဖုတ္ပါ
ဘိန္းေစ့ရွိလွ်င္ထည့္ဖုတ္နိုင္ပါသည္

Wednesday, April 15, 2009

အမဲသားလံုးနည္း

အမဲသားကိုကိုယ္တိုင္လံုးခ်င္တယ္ဆိုေျပာတာပါ
အမဲသားလံုးေတြကေတာ့ ready to eat ၀ယ္လို႔ရပါတယ္
Frozen ေတြေလ
မ၀ယ္ခ်င္ဘူးကိုယ္တိုင္မွလံုးခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ့
အမဲသားလံုးရန္အတြက္

  • အသား(ၾကိတ္ထားပါ)................၂၀၀ဂရမ္
  • ၾကက္သြန္ျမိတ္(နုတ္နုတ္စဥ္း).........၂ပင္
  • ၾကက္ဥ...........................................၁လံုး
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ(နုတ္နုတ္စဥ္း).......၁၀၀ဂရမ္စီ
  • ပဲငံျပာရည္အၾကည္.......................စားပြဲဇြန္း၂ဇြန္း
  • နွမ္းဆီ..........................................စားပြဲဇြန္း၁ဇြန္း
  • ေကာ္မွုန္႔(corn flour)................စားပြဲဇြန္း၃ဇြန္း
  • ဆား,ငရုတ္ေကာင္း,အခ်ိဳမွုန္႔.......လက္ဘက္ရည္ဇြန္း၁ဇြန္း
အရသာကိုလိုသလိုျပင္ပါ
အေပါ့ၾကိဳက္ရင္ဒီအခ်ိဳးကအေနေတာ္ပါ
အိုး၁လံုးမွာေရေႏြးတည္ပါဆူရင္မီးေလ်ာ့ထားပါ
ေရခဲေရဇလံု၁လံုးေဘးမွာထားပါ
အသားကိုလက္နဲ႔က်စ္ေနေအာင္နယ္ေပးပါ
လက္ထဲမွာဆုပ္ျပီးညွစ္လိုက္ပါ
ထြက္လာတဲ့အနွစ္ကိုဇြန္းေလးနဲ႔ျခစ္ျပီးအလံုးေလးေတြလံုးပါ
ေရေႏြးအိုးထဲကိုထည့္ျပဳတ္ပါ အေပၚတတ္လာရင္က်က္ပါျပီ
ဆည္ျပီးေရခဲေရထဲကိုစိမ္လိုက္ပါ ေရခဲေရထဲကေနထုတ္ျပီးျပီဆို
ေရစစ္ထားလိုက္ပါ လိုသေလာက္ခ်က္စားဖို႔ဖယ္ျပီးက်န္တာကို
ခဲ(frozen)ထားနိုင္ပါတယ္ဗ်ာ လုပ္စားၾကည့္ေနာ္
က်ေနာ္ကေတာ့ kitchen ထဲမွာ ခဏခဏလံုးရတယ္ :D
ဒါကအမဲသားမွမဟုတ္ဘူးေနာ္ ၾကက္သားလည္းလံုးလို႔ရတယ္

အမဲသားေခါက္ဆြဲ



ေမာင္ေ၀ယံ၁ေယာက္ ဟင္းမခ်က္တာၾကာပါျပီ အလုပ္ေတြပိေနလို႔ပါ
ေတာင္းပန္ပါတယ္ အခုခ်က္ပါျပီ စားဖို႔ျပင္ထားၾကပါဗ်ာ :D အမဲသားေခါက္ဆြဲေလးေျပာခ်င္ပါတယ္
ဗီယက္နမ္ပံုစံပါ ဗီယက္နမ္မွာ နာမည္ၾကီးတယ္ဗ် Pho တဲ့ က်ေနာ္တို႔ေခၚတာကေတာ့ PhoBo လို႔ေခၚတယ္
အမဲသားအေလလြင့္ေတြကုိသံုးျပီးခ်က္တာ အေလအလြင့္ကေန အသံုးတဲ့တာေပါ့ဗ်ာ
Pho အတြက္
အေမႊးအၾကိဳင္္္္္္္္

  • နံနံေစ့
  • သစ္ဂ်ပိုးေခါက္
  • နာနတ္ပြင့္
  • ဖာလာေစ့
  • ေလးညွင္း
  • ၾကက္သြန္နီ မီးဖုတ္
  • ဂ်င္းမီးဖုတ္
အသား
  • အမဲသားအရိုး
  • အသားပိုအစမ်ား
  • မိုးခိုသားပါးပါးလွီး(စားခါနီးမွထည့္ရန္)
ဟင္းရြက္
  • ပူစီနံ
  • မုန္ညွင္းရြက္
  • သံပုရာစိတ္
  • ပဲပင္ေပါက္
  • ငရုတ္သီးအနည္းငယ္
ေခါက္ဆြဲ
  • Rice Stick Noodle(ဆန္ျပား)
ျပဳလုပ္ပံု အေမႊးအၾကိဳင္မ်ားကို ပိတ္ပါးနွင့္ထုတ္ထားပါ
အိုး၁လံုးယူပါ အမဲရိုးနွင့္အသားစမ်ားကိုျပဳတ္ပ
အေမႊးအၾကိဳင္ထုတ္ကိုထည့္ျပဳတ္ပါ မီးေအးေအးနွင့္တည္ပါ ၁နာရီခန္႔ (အမွန္အကန္ေကာင္းေကာင္းမြန္မြန္စားခ်င္လ်ွင္ ၃နာရီခန္႔တည္ပါ)
အရသာကို ဆားအနည္းငယ္နွင့္ ငံျပာရည္သံုးပါ သင့္ေတာ္သလိုစပ္ပါ

Pho ကအင္မတန္ေမႊးပါတယ္ အရသာက နာနတ္ပြင့္ပါလို႔ နည္းနည္းခ်ိဳတယ
တည္လို႔ျပီးရင္အရည္သပ္သပ္က်န္ေအာင္စစ္လိုက္ပါ
ျပီးလ်ွင္ မိုးခိုသားပါးပါးလွီးထားေသာအသားမ်ားထည့္ပါ
အသားက်က္ေအာင္တည္ပါ
အသားက်က္လ်ွင္ Pho ရပါျပီ
စားသံုရန္အတြက္ကေတာ့ေခါက္ဆြဲကိုျပဳတ္ပါ
ပန္းကန္ထဲထည့္ပါ
မုန္ညွင္းရြက္နွင့္ပဲပင္ေပါက္ကိုေရေႏြးေဖ်ာပါ
ေခါက္ဆြဲနွင့္အတူတူျပင္ထားပါ
Pho ဟင္းရည္ကုိေလာင္းထည့္ပါ
လွပစြာျပင္ျပီးလ်င္ သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ

ပူစီနံ သံပုရာစိတ္ ငရုတ္သီးက ေဘးကေနတြဲစားဖို႔ပါ အမဲသားကိုေတာ့
Sriracha Chilli Sauce Hoisin Sauce နဲ႔တို႔စားနိုင္ပါတယ္ ေလာေလာဆယ္ဓါတ္ပံုကို
Site ၁ခုကပံုတင္ထားတာပါ က်ေနာ့္ဆိုင္ကပံုကိုေနာက္ျပန္တင္ေပးပါမယ္ က်ေနာ္တို႔ဆိုင္မွာဆိုရင္ေတာ့
အမဲသားလံုးေလးေတြပါတယ္(beef balls) ေလးေတြပါပါတယ္ပိုစားေကာင္းတာေပါ့

Tuesday, April 14, 2009

testing


Email Post ကုိစမ္းၾကည့္တာပါ ဘယ္လိုေနလည္းဆိုတာ ဒါက mail ကေန Post ထားတာ အဆင္ေျပရင္ Post ေတြ mail ထဲမွာ draft ထားလို႔ရတာေပါ့ :D
--
Nothing But Something You will don't know Everything
www.mgwaiyan.blogspot.com
www.mgwaiyan.f1.cc

Sunday, April 12, 2009

သၾကၤန္အတြက္




သၾကၤန္ေရာက္ပါျပီ အကိုေတြအမေတြကို မုန္႔လံုးေရေပၚေကၽြးခ်င္ပါတယ္ သတိထားပါ ငရုတ္သီးပါပါတယ္
က်ေနာ့္ကိုလည္း သူမ်ားလာပို႔ထားတာပါ မုန္႔လံုးေရေပၚမၾကိဳက္ရင္ မုန္႔လက္ေဆာင္းေသာက္ပါေနာ္

ကဲ အားလံုးပဲနွစ္သစ္မွာေပ်ာ္ရႊင္ပါေစ
လုပ္ပံုလုပ္နည္းေတာ့ ေနာက္မွေရးေတာ့မယ္
သၾကၤန္မွာေပ်ာ္နိုင္ၾကပါေစ

Thursday, April 9, 2009

Tips For METRIC CONVERSIONS

ဘာရယ္မဟုတ္ပါဘူး စာအုပ္၁အုပ္ဖတ္ျပီး Tips ေလးေတြေတြ႔လို႔ ရွယ္တာပါ
သိခ်င္ရင္မွတ္ထားေပါ့ဗ်ာ အိမ္မွာ စာအုပ္ဖတ္ျပီးခ်က္မယ္ဆို လိုခ်င္လိုမွာ
သိျပီးသာသူေတြေတာ့သည္းခံေပးပါဗ်ာ လ်ာရွည္မိတာေလးကို
MASS (weight)
1 ounce (oz.) = 28.0 grams (g)
8 ounces = 227.0 grams
1 pound (lb.)or 16 ounces = 0.45 kilograms (kg)
2.2 pounds= 1.0 kilogram

LENGTH
1/4 inch (in.) = 0.6 centimeters (cm)
1/2 inch = 1.25 centimeters
1 inch = 2.5 centimeters

LIQUID VOLUME
1 teaspoon (tsp.) = 5.0 milliliters (ml)
1 tablespoon (tbsp.) = 15.0 milliliters
1 fluid ounce (oz.) = 30.0 milliliters
1 cup (c.) = 240 milliliters
1 pint (pt.) = 480 milliliters
1 quart (qt.) = 0.95 liters (l)
1 gallon (gal.) = 3.80 liters

TEMPERATURE
212°F = 100°C (boiling point of water)
225°F = 110°C
250°F = 120°C
275°F = 135°C
300°F = 150°C
325°F = 160°C
350°F = 180°C
375°F = 190°C
400°F = 200°C
(To convert temperature in Fahrenheit to Celsius, subtract 32 and multiply by .56)

PAN SIZES
8-inch cake pan = 20 x 4-centimeter cake pan
9-inch cake pan = 23 x 3.5-centimeter cake pan
11 x 7-inch baking pan = 28 x 18-centimeter baking pan
13 x 9-inch baking pan = 32.5 x 23-centimeter baking pan
9 x 5-inch loaf pan = 23 x 13-centimeter loaf pan
2-quart casserole = 2-liter casserole

အမဲသားပင္စိမ္း


အခ်ိန္ေတာ့မရပါဘူး
သူမ်ားအခန္းက ကြန္ကိုဆြဲျပီးေရးတာပါ
က်ေနာ့္ အခန္းက ကြန္ကေတာ့ျဖဳတ္သြားပါျပီ
ေရးခ်င္တယ္ေလ စိတ္က
အမဲသားပင္စိမ္းေၾကာ္ပါ ယိုးဒယားကနာမည္ရွိတဲ့ ဟင္း၁မ်ိဳးပါပဲ
လိုအပ္တာေတြ

  • အမဲသားၾကိတ္သား ၁၅၀ဂရမ္
  • ပဲသီး(လက္၁ဆစ္အရြယ္ျဖတ္ထားပါ) ၁၀၀ဂရမ္
  • ဆီ
  • ေကာ္မွုန္႔(ေျပာင္းမွဳန္႔ကိုညႊန္းခ်င္ပါတယ္)
  • ငံျပာရည္ ၁ဇြန္း(ထမင္းစားဇြန္း)
  • ပဲငံျပာရည္ ဇြန္း၀က္(ထမင္းစားဇြန္း)
  • သၾကား လက္ဘက္ရည္ဇြန္း၁ဇြန္းခြဲ
  • အရသာမွဳန္႔ လက္ဘက္ရည္ဇြန္း၀က္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴအနည္းငယ္နုတ္နုတ္စဥ္းထားပါ
  • ငရုတ္သီးအနည္းငယ္နုတ္နုတ္စဥ္းထားပါ
  • ပင္စိမ္းရြက္အနည္းငယ္
  • ၾကက္သားျပဳတ္ရည္အနည္းငယ္(သို႔)ေရ
ျပဳလုပ္ပံု
ဒယ္အိုး၁လံုးမွာ ဆီတည္ပါ
ဆီပူလာရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ငရုတ္သီး ပင္စိမ္းရြက္ကို ဆီသတ္ပါ
ေနာက္ အမဲသားထည့္ပါ ေမႊေပးပါ
အမဲသားက်က္လာတဲ့အထိ မီးအေနေတာ္နဲ႔ေမႊေပးပါ
အမဲသားက်က္ခါနီး အေရာင္ရလာရင္အရသာထည့္ပါ
ျမည္းၾကည့္ပါ အေနေတာ္ျဖစ္ျပီဆို
ၾကက္ျပဳတ္ရည္ထည့္ပါ မီးျပင္းျပင္းတင္ျပီးေကာ္မွုဳန္႔ကိုေရေဖ်ာ္ျပီးထည့္လိုက္ပါ
က်က္ျပီဆိုရင္ေတာ့ သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီဗ်ာ
အသားကိုၾကိဳက္တာသံုးနိုင္ပါတယ္ ယိုးဒယားလို
PHAD GRA PROW NAUR လို႔ေခၚတယ္ဗ်ာ

Wednesday, April 8, 2009

ဂုဏ္ယူစရာ

က်ေနာ္တို႔ျမန္မာေတြအတြက္ဂုဏ္ယူစရာပါ Dubai မွာ ျမန္မာစားစရာ အခ်ိဳပြဲေတြ ျပပြဲလုပ္ပါတယ္
Dubai Traders Hotel ကပါ က်ေနာ့္အကို(ဆရာလည္းဆရာ)ကိုထူး သူအပင္ပန္းခံျပီးျမန္မာအခ်ိဳပြဲေတြတင္ဆက္ခဲ့ပါတယ္ က်ေနာ္ပံုေလးေတြျပခ်င္ပါတယ္ ျပဳလုပ္ပံုေတြေနာက္မွတင္ပါမယ္ ကြန္အဆင္မေျပေသးလို႔ပါ က်ေနာ္ ဒီအခ်ိဳပြဲေတြကိုေရးပါမယ္
ကိုထူးကိုလည္းေျပာျပီးသားပါ သူ႔ဆီကေန ခ်က္နည္းေတြယူပါမယ္ အခ်ိန္ရရင္ရသလိုေလးေရးသြားပါမယ္
ေစာင့္ေမ်ာ္အားေပးၾကပါခင္ဗ်ာ လိုခ်င္တဲ့လူေတြ ရွယ္နိုင္ပါတယ္ဗ်ာ ၾကိဳက္သလိုသာစားပါေတာ့(စကားခ်ပ္)

Saturday, April 4, 2009


အခ်ိန္မရတဲ့ၾကားက post ၁ခု ေရးပါမယ္ အခုဆို အထုတ္ေတြအပိုးေတြနဲ႔ ေမာင္ေ၀ယံ၁ေယာက္
ဘံုေပ်ာက္ပါေတာ့မယ္ ခုနာနတ္သီးထမင္းေၾကာ္ေရးခ်င္ပါတယ္
လိုအပ္တာေတြကေတာ့

  • နာနတ္သီး ၁လံုး(အတြင္းသားမ်ားကို အတံုးေလးမ်ားတံုးထားပါ)
  • ထမင္းပန္းကန္လံုး ၁လံုး
  • စပ်စ္သီးေျခာက္ အနည္းငယ္(ေရစိမ္ထားပါ)
  • ၾကက္သြန္နီ အတံုးေလးမ်ား အနည္းငယ္
  • အသားနွစ္သက္ရာ (အတံုးေလးမ်ား)
  • နႏြင္းမွဳန္႔ အနည္းငယ္
  • ဆား လက္ဘက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
  • သၾကား လက္ဘက္ရည္ဇြန္း ဇြန္း၀က္
  • အရသာမွဳန္႔ ဇြန္း၀က္
  • ၾကက္ဥ ၂လံုး
  • ဆီ အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု
အုိးတစ္လံုး တြင္ ဆီတည္ပါ ွ်ပူလာလ်ွင္ ၾကက္ဥကိုေမႊေၾကာ္ပါ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကိုထည့္ပါ
အရသာထည့္ပါ ေမႊေပးပါ မီးေအးေအး နွင့္ ေမႊေပးပါ ထမင္းအေရာင္နွံလာလ်ွင္ အရသာျမည္းၾကည့္ေပးပါ
မီးမျပင္းပါေစနဲ႔ မတူးေအာင္သတိထားေပးပါ အရသာအဆင္ေျပ၍ ထမင္းအေရာင္နွံရင္ရပါျပီ
နာနတ္သီး အလွဆင္တာကေတာ့ မထည့္လည္းရပါတယ္ ကၽြန္ေတာ္တို႔က်ေတာ့ ဆိုင္မွာေရာင္းတာဆိုေတာ့ အလွဆင္ဖို႔လိုပါတယ္ ကဲေက်းဇူးတင္ပါတယ္ ေနာက္အားရင္အားသလိုေရးသြားပါမယ္

Wednesday, April 1, 2009

ထုိုင္း လယ္သမားဟင္း အနွစ္


Thai Green Curry Paste ကိုအိမ္မွာ ခ်က္စားမယ္ဆိုလုပ္လို႔ရေအာင္ပါ
ငရုတ္သီးအစိမ္း ၄၃ ဂရမ္
စပါးလင္ ၂၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁၃ ဂရမ္
ၾကက္သြန္နီအေသး ၁၃ ဂရမ္
ဆား ၄ ဂရမ္
ပဒဲေကာ ၂ ဂရမ္
ဇီယာမွဳန္႔ ၂ ဂရမ္
နံနံေစ့ ၂ ဂရမ္
သံပုရာသီးအစိမ္း(အခြံ) ၁ လံုး
နံနံပင္အရိုး ၂၀ ဂရမ္
ေသခ်ာခ်ိန္ထည့္ပါ အတိအက်ထည့္ပါ ေကာင္းမြန္တဲ့ Green Curry Paste ရပါမယ္ Red Curry Paste ဆိုရင္ေတာ့ ငရုတ္သီးစိမ္း အနီ(အေျခာက္)ကိုသံုးနိုင္ပါတယ္ အကုန္လံုး Blender ထဲထည့္ ၾကိတ္ပါ အိုးတစ္လံုးမွာ ဆီအနည္းငယ္ထည့္ပါ ၾကိတ္ထားလို႔ရတဲ့ အနွစ္ကို မီးေအးေအးနဲ႔ ဆီသတ္ပါ မိနစ္ ၃၀ေက်ာ္လာရင္ အေရာက္ က အနည္းငယ္စိမ္းပုတ္ပုတ္ေရာင္ျဖစ္လာပါျပီ အဲ့တာဆိုက်က္ပါျပီ၀ယ္လိုက္တာလြယ္ပါတယ္ နမူနာပံုေတြတင္ေပးထားပါတယ္ ၀ယ္မယ္ဆိုရင္ရွာရလြယ္ေအာင္